2013. február 4., hétfő

Tavaszízű kókuszos-mandulás epertorta


Élvezetes dolog egy ilyen ételfotózás. Megtervezem mi mutatna jól a fotókon és persze fontos, hogy olyan ételeket válasszak, ami nem csak jól mutat, de felizgatja a kedves olvasó ízlelőbimbóit annyira, hogy el is készítse otthon őket.
Aztán persze van némi stressz is a dologban, vajon minden sikerül-e, mindennel kész leszek-e és a torták megdermednek-e annyira, hogy szépen szeletelhetőek legyenek. Természetesen minden sikerült, sőt, még a Nap is gyönyörűen kisütött a kedvünkért - egyedül a fahéjas szilvatortának kell újból nekifutnom, hogy mert bár az íze isteni, de ő csak a tortaformában volt fotóképes, a formából kiszedve kicsit szétcsúszott.
Epres testvére ugyanakkor elég jó választás volt - a gyönyörű Butlers-ben vásárolt tányér nemkülönben - amibe beleszerettem, így kénytelen leszek belőle egy egész készletet vásárolni.
És ami számomra az egész fotózás csúcspontja, amikor végre meg lehet enni, amit alkottam. Erről az epertortáról például kiderül (amit előre sejtettem), hogy nem csak szép, de finom is. Az a jó az élő ételekben, hogy elfogyasztásuk után az ember nem bukik fejjel az asztalra az álmosságtól, hanem érzi, amint az ételben lévő energia átjárja és feltölti az egész testét.
Így aztán fotóztunk, ami már elkészült, azt megettük, jósolgattunk és szokás szerint megváltottuk a világot, meg magunkat.
Detti, köszönöm!

És akkor jöjjön a recept: 
Bár vannak fenntartásaim a csomagolt, ki tudja hol nevelődött eperrel kapcsolatban, de most félretettem őket. Persze, nem ugyanaz az íze és illata, mint a szabadföldi epernek, de ezen a tavaszt idéző téli délelőttön épp elég volt és hát valljuk be, elég fotogén...


Hozzávalók:
az alaphoz:
- egy csésze 12 órára beáztatott, majd megszárított dió vagy mandula 
- 10 szem datolya
- 1 ek. méz
- 1 ek. kókuszolaj
Az összetevőket összeturmixolom, majd egy kisebb, kerek formába simítom. Mehet rá rögtön a 2. réteg, de én ezt most kb. 2 órán át aszaltam kb. 42 fokos sütőben.
a mandulakrémhez:
- 1 csésze 12 órára beáztatott hámozott mandula
- 2 ek. kókuszreszelék
- 1 ek. kókuszreszelék
- 1 ek. méz
- 1 ek. kókuszolaj
Ezt is összeturmixolom, majd rásimítom az első rétegre.
Néhány órára - vagy akár egy éjszakára is - hűtőszekrénybe teszem, hogy szépen szeletelhető legyen.

Ezután összeturmixolok:
- 1 csésze epret
- néhány mentalevelet 
- 2 ek. mézet
- 1 ek. útifűmaghéjat
- és pár szem datolyát,
majd ezt is rásimítom a tortára és 1-2 órára hűtőbe teszem (ha nagyon éhesek vagyunk, ez a pont kihagyható)
Majd feldíszítem a maradék eperrel és néhány mentalevéllel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése