Menü

2014. június 18., szerda

Tejben-vajban: mandulatej, mandulavaj


Igazi ínyencségek, amelyek nagyon egyszerűen elkészíthetőek otthon is: csak egy turmixgépre és mixerre lesz szükségünk.

A magvak kiváló kalciumforrások, a mákban és a szezámmagban van a legtöbb kalcium (ezekből is készíthető tej) , előbbiben 1400 mg, utóbbiban 740 mg/100 g. A tejben 120 mg van, a mandulában pedig 252 mg.

Nyilván tudjátok, hogy tehéntejre az égvilágon semmi szükségünk nincsen. A tehéntej a kisbocit táplálja - az sem jut eszünkbe, hogy felnőttként anyatejet igyunk, tehéntejet vajon miért? Nehezen tudjuk emészteni és nagyon sokan tejérzékenyek anélkül, hogy tudnának róla. És persze nem csak magával a tejjel van a probléma (kezdve onnan, hogy a benne lévő kalciumot nem tudjuk hasznosítani - sőt, kivonja azt a szervezetből), hanem azzal a rengeteg antibiotikummal és más gyógyszerrel, amelyekkel a teheneket kezelik, hogy túléljék az ipari körülményeket. Savasít, nyákosít, nem jó nekünk.

A mandula szinte az egyetlen csonthéjas, amely lúgosít, ezenkívül nagyon erős az életjel-impulzusa. Rágcsáljatok el Ti is minden nap néhány szemet belőle. A legjobb beáztatva, megszárítva, így az emésztést elősegítő enzimek is felélednek benne.

A mandulatejhez beáztatunk 10 dkg mandulát 12 órára. Ezután az áztatóvizet leöntjük, majd egy liter vízzel összeturmixoljuk. (Először egy csészényivel, utána hozzáöntjük a többit.) Lehet áztatott datolyával ízesíteni, bár szerintem nincs rá szükség, legalábbis mi legtöbbször gyümölcsturmixokhoz vagy forró csokihoz használjuk, így éppen elég édes.
Szűrőn vagy gézen átszűrjük és a képen látható gyönyörű fehér tejet kapunk. A visszamaradt "salakanyag" pedig bekeverhető sütikbe, zabkásába, de nagyon finom gyümölcsökkel összekeverve is.

A mandulavajhoz 20 dkg mandulát bedobtam a mixerbe és addig turmixoltam - kb. 15 percig - míg elérte a képen látható krémes állagot. Néha le kell állítani a mixert - egyrészt azért, hogy ne melegedjen túl, másrészt pedig le kell kapargatni a falaira feltapadt mandulát. Legyetek türelmesek, egyre apróbbra töri a mixer a magvakat, majd előbb-utóbb eléri a krémes állagot. 
A mandulavaj is ízesíthető: mézzel, datolyával, fahéjjal, kardamommal, ízlés szerint bármivel. Nekem ez is elég édes, a fiúknak nem volt az, úgyhogy az ő adagjukat átturmixolom néhány szem áztatott datolyával.

Kényeztessétek magatokat! Mi is így teszünk - holnap tönkölypalacsintával és nyers eperdzsemmel esszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése